Núria Abate Felip
19 mar 2024
Laura Román Martín, secretària general del Consell Interuniversitari de Catalunya
Ara és secretària general del Consell Interuniversitari de Catalunya, però també ha tingut un paper important enmig l'univers acadèmic que li ha proporcionat una vasta experiència com a llicenciada en Dret per la Universitat de Barcelona, doctora per la Universitat Rovira i Virgili (URV) i professora de Dret Constitucional a la Facultat de Ciències Jurídiques de la URV. Especialitzada en temes crucials com la igualtat de gènere, la violència masclista i la protecció de les seves víctimes, la seva obra no es limita als fonaments acadèmics. Ha liderat projectes internacionals, encapçalant el camí cap a una societat més justa i equitativa. A través del seu compromís, Laura Román Martín il·lumina el camí cap a un futur on el dret i la justícia es troben al servei de tots. Com a figura en cap del CIC, explica el funcionament del Departament de Recerca i Universitats i la gestió que fan de programes de mobilitat com l'Erasmus+.
Quina importància té que els estudiants vagin d’intercanvi durant la seva etapa universitària?
La mobilitat internacional d’estudiants és una experiència que enriqueix la formació acadèmica dels estudiants i contribueix al seu desenvolupament acadèmic i personal.
Amb quins països hi ha més contacte internacional?
Pel que fa a la mobilitat internacional en el marc del programa Erasmus+, a Catalunya els estudiants majoritàriament provenen d’Estats Units d’Amèrica, Itàlia i Alemanya. Pel que fa a la mobilitat sortint dels nostres estudiants, la primera preferència és França, Itàlia i Alemanya, segons dades del curs acadèmic 2021-2022 (UNEIX).
Com es duu a terme la gestió dels programes de mobilitat? Amb quins problemes es troben més sovint?
La gestió dels programes de mobilitat correspon a cada una de les universitats, a través dels serveis de relacions internacionals. Un dels problemes amb què es troben els estudiants és que els diners de la beca els reben un cop han arribat a la seva destinació i han d’assumir les despeses que ja els ha generat la mobilitat abans de rebre l’ajut. En l'àmbit de la gestió per part de les universitats també hi ha algunes dificultats amb la plataforma de gestió Beneficiary Modul.
Quines són les estratègies previstes per afrontar els reptes i millorar encara més la participació internacional en el futur?
Un dels reptes del programa és l’equitat. A partir del Projecte Erasmus 2024 hi haurà més fons per als estudiants amb una situació econòmica desfavorida i altres situacions de vulnerabilitat.
Com actua el departament davant d’escenaris de conflictes polítics i armats (Brexit, Ucraïna, Israel...) en relació amb la gestió de la mobilitat dels estudiants?
El Departament de Recerca i Universitats, a través del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) activa el protocol interuniversitari d’emergències i alertes internacionals. La Comissió de Relacions Internacionals es constitueix com a Comitè Interuniversitari d’Emergències Internacionals i es fa el seguiment de l’emergència, recollint tota la informació relacionada amb comunicacions internes i externes, i el seguiment de les dades d’evolució de l’emergència. Es decideixen les actuacions a seguir com a sistema per donar el suport necessari als estudiants i personal afectats per l’emergència internacional.
Com es coordina el Departament amb les universitats catalanes?
El sistema universitari de Catalunya es coordina a través del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC). El CIC és l'òrgan de coordinació del sistema universitari català i de consulta i assessorament del Govern de la Generalitat en matèria d'universitats. Es regula per la Llei d'Universitats de Catalunya (títol VIè), que el configura com a un instrument actiu de coordinació i gestió en termes clau, per a tot el sistema universitari i per al Govern en diferents àmbits com la programació universitària, la gestió del personal acadèmic, la recerca i transferència, la política lingüística o les relacions internacionals. Les qüestions relacionades amb la mobilitat d’estudiants es tracten a la Comissió de Relacions Internacionals (CRI).
I amb el Ministeri d’Educació de l’Estat Espanyol i el SEPIE?
L’Estat compta amb comissions específiques de coordinació amb les comunitats autònomes, com la Conferència General de Política Universitària, i també hi ha coordinació amb la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles. El CIC també es coordina amb la SEPIE en l’àmbit de la promoció internacional i de l’accés i admissió d’alumnat internacional.
Les dotacions de les beques no cobreixen tot el que implica un desplaçament per estudis. Això fa que el programa sigui elitista?
El programa sí que cobreix els desplaçaments dels estudiants i atorga finançament d’acord amb els costos de desplaçament a cada lloc. El Departament de Recerca i Universitats compta amb un programa propi d’ajuts a la mobilitat MOBINT que també contribueix a facilitar la mobilitat dels estudiants de Catalunya.
Les properes eleccions autonòmiques poden fer variar la quantitat d’ajuts que es destinen als programes de mobilitat catalans?
Tot i que el programa MOBINT ha estat estable en el temps i ha tingut continuïtat en diferents legislatures, les prioritats en aquest àmbit les establirà el nou govern.
"Les prioritats en aquest àmbit les establirà el nou govern."
Com poden afectar les eleccions europees en els programes de mobilitat estatals?
El programa Erasmus+ és un programa molt consolidat amb més de 25 anys d’història. Els fons del programa fins a l’any 2027 estan garantits. Les prioritats del nou programa les establirà el nou govern de la Unió Europea.
Com creuen que evolucionarà la internacionalització de l'educació?
La mobilitat de l’alumnat continuarà sent una peça clau en la formació dels joves europeus i les aliances d’universitats europees tindran un pes molt important en facilitar també aquesta formació global europea.