Núria Abate Felip
10 feb 2024
Des del 31 de desembre de 2020, totes aquelles persones que vulguin viatjar al Regne Unit hauran de tenir en compte que poden haver-hi alguns requisits específics
El Regne Unit va deixar de pertànyer a la Unió Europea l’1 de gener de 2021. Segons les estadístiques del 2021 del Higher Education Statistics Agency, el Brèxit ha esdevingut un condicionant en l’elecció dels destins dels intercanvis per part dels estudiants universitaris, ja que, tal com ho especifica el Servei Espanyol per la internacionalització de l’educació (SEPIE), “poden existir requerits específics respecte a la visita”, com ara els visats.
Des del 31 de desembre de 2020, totes aquelles persones que vulguin viatjar al Regne Unit hauran de tenir en compte que poden haver-hi alguns requisits per poder dur a terme la seva visita, és a dir, un visat. En aquest enllaç els participants d’aquesta beca poden comprovar si necessiten presentar un visat per a realitzar la seva estada que dependrà de la durada de l’intercanvi. Si l’estada és inferior als sis mesos, molt probablement no serà necessari un visat. En cas contrari, però, sí que s’haurà de demanar i és possible que es requereixi un recàrrec d’atenció mèdica en el procés de sol·licitud.
La marxa del Regne Unit de la Unió Europea va comportar la decisió de no adherir-se al nou programa d’educació superior en el nou marc de l’acord del Brèxit. Tot i això, segons informa el SEPIE en un comunicat, es va acordar la participació britànica en el programa Erasmus + fins a l’any 2020. D’aquesta manera, tots els beneficiaris de la beca Erasmus + van poder continuar participant en els projectes subvencionats fins que es completessin totes les activitats, incloses les que acabaven després del 2020.
La conseqüència més evident d’aquesta decisió ha estat una reducció de les sol·licituds per anar d’intercanvi al Regne Unit, a causa de l’increment de requisits específics per realitzar una estada al país britànic. En un article d’El País del 2019 es mostra el nerviosisme i la incertesa que es va viure quan el Regne Unit va anunciar la seva intenció de marxar de la Unió Europea. A un estudiant de Santiago de Compostela li van recomanar que escollís un altre destí perquè no li podien assegurar que rebria la beca. Una quarentena d’estudiants de la mateixa universitat van viure situacions semblants a aquesta en què se’ls proposava anar a universitats de Polònia, Holanda o Noruega.
Marta Palma, la responsable de l’Oficina de Mobilitat de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona assegura que des que es va iniciar el Brèxit, han notat una diferència en les preferències dels estudiants que tendeixen a pensar-s’ho més a l’hora de decidir fer l’intercanvi al Regne Unit.
L’informe anual del curs acadèmic 2021/2022 del Higher Education Statistics Agency mostra que les matriculacions d’estudiants procedents de la Unió Europea van disminuir un 53% entre 2020/2021 i 2021/2022, una reducció que atribueix a la sortida del Regne Unit de la UE i a un canvi en la política de tarifes internacionals a partir de l’1 d’agost.
En la mateixa línia, l’informe Erasmus + Annual Report del 2022 evidencia que el Regne Unit, que es troba en la categoria de països associats des del Brèxit, té més estudiants que marxen a estudiar fora que no pas que en rep. A més, és dels països amb menys fluxe de mobilitat l’any 2022 pel que fa al Programa Erasmus +, uns 70000 estudiants, en comparació amb altres països de la Unió Europea com Espanya, que gairebé arriba als 200000 estudiants entrants i als 150000 que marxaven, o Itàlia, que té una xifra d’aproximadament 125000 estudiants en ambdós casos.