Núria Abate
3 feb 2024
La Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, per exemple, va aturar els programes de mobilitat internacional amb les universitats russes com a mesura de boicot a la guerra
Les guerres entre Rússia i Ucraïna, i Israel i Palestina afecten directament el programa Erasmus. Les conseqüències d’aquest impacte són estudiants que han hagut de tornar a casa, altres que han sigut repatriats i, fins i tot, alguns han sigut acollits per universitats. Aquestes institucions també han dut a terme accions d’acompanyament als alumnes afectats i van recomanar als estudiants que es posessin en contacte amb l’ambaixada del país on s’estigui fent l’intercanvi.
Amb l’esclat de la guerra russa-ucraïnesa, el mes de febrer de 2022, la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona va aturar els programes de mobilitat internacional amb les universitats russes com a mesura de boicot a la guerra. L’encarregada de l’Oficina de Mobilitat i Acollida (OMA), Marta Palma, explica que des de la universitat es va recomanar als estudiants que estaven fent l’intercanvi a Rússia que tornessin. Alhora, “es va dur a terme un acompanyament amb estudiants d’intercanvi russos per si tenien problemes econòmics, ja que, a alguns, se’ls va bloquejar el compte del banc”, segons assegura una portaveu de la UPF.
En una notícia de l’ABC s’explica el cas de la universitat de Sevilla que també es va preocupar pels estudiants que estaven fent l’intercanvi en països propers al conflicte de Rússia i Ucraïna. Des del Centre Internacional de la Hispalense els van enviar un correu per saber de la seva seguretat i on els recomanaven que seguissin les indicacions de les autoritats dels països corresponents.
La Núria Molins, la responsable de l’oficina de mobilitat de la Universitat Rovira i Virgili, explica que, en casos excepcionals com aquests, “des de les universitats s’emeten comunicats i es recomana als estudiants que parlin amb l’ambaixada i, si és necessari, també es duu a terme un acompanyament a tots els afectats”.
Tal com va avançar el diari l’Espanyol, des de la Gerència Regional de Salut de Castella i Lleó (Sacyl), el febrer del 2022, es va recomanar als estudiants de les universitats de Salamanca i Valladolid que estaven realitzant l’intercanvi en països com Ucraïna, Estònia i Letònia que tornessin a Espanya fins que es resolgués el conflicte amb Rússia. Des d’aquestes dues universitats també es van plantejar fer servir el programa Erasmus com una manera d’acollir estudiants d’aquests països. El degà de la universitat de Valladolid, Fernández Gómez, assegurava que en docència teòrica no hi havia problemes d’espai i que “on mengen dos mengen tres”. A més a més, Sacyl va posar tots els mitjans perquè la formació de tots aquests alumnes fos possible.
Arran la massacre del dia 7 d’octubre i la posterior guerra entre Israel i Hamàs, l’Oficina Nacional d'Erasmus+ a Israel va llançar un comunicat. En aquest anunci s’informava de l’ajornament del curs acadèmic en tots els instituts israelians finançats amb fons públics i convidava a col·laborar en els IES israelians a tothom que s’hi volgués sumar.
Recentment, la Universitat Pompeu Fabra també s’ha trobat amb casos d’estudiants israelians que han sigut cridats a files i han hagut d’interrompre la seva estada d’intercanvi. Tot i això, des de l’OMA asseguren que no han hagut de cancel·lar cap intercanvi, també a causa dels pocs convenis que té la universitat amb aquests territoris.
El 2022 va ser l’any més conflictiu des del genocidi de Ruanda el 1994, segons el Programa de Dades sobre Conflictes de la Universitat d’Uppsala. L’informe Global Peace Index del Institute for Economics and Peace (IEP) que, en els últims quinze anys, només entre el 2012 i el 2014 va créixer la pau. A més a més, entre el 2021 i el 2022 el nombre de morts en conflictes armats va augmentar un 96%. Davant d’aquest paradigma, les universitats han hagut de prendre mesures pel que fa al programa Erasmus i totes les ofertes en mobilitat.